Born to run

Bruce Springsteen schreef in 2016 zijn autobiografie ‘born to run’. in deze blog vertel ik je over de hoogtepunten van het boek.

Super bowl

In 2009 speelden Bruce Springsteen & the E street band in de rust van de super bowl. Dit vond Bruce zo’n in indrukwekkende ervaring dat hij besloot erover te gaan schrijven, het resultaat was zijn autobiografie ‘born to run’. 

Growin’ up

Het boek begint meteen goed door te beginnen met zijn jeugd. Springsteen beschrijft de straat, kerk en de familie waarin hij opgroeide. Van een katholiek schooljongetje in de jaren 50, naar een rockster in de jaren 70 & 80.

Familie

Bruce verteld in het boek ook, op zijn eigen manier, over zijn ouders. Dat zijn vaders familie van Ierse afkomst is, veel last had van depressies, en over de moeilijke band die ze hadden toen hij jong was. Ook verteld hij op het einde van het boek over zijn vaders ziekte en dood.

Bruce moeder was een heel ander verhaal, in zijn eigen woorden kon ze nog een leuk gesprek hebben met een bezemsteel. Ook vertelde hij over dat hij vaak naar haar toeging als de werkdag er bijna opzat. En dat ze samen het advocatenkantoor afsloten, waar zijn moeder als assistente werkte. Tegen het einde van het boek schrijft hij over zijn moeder, die inmiddels in de 90 is en al een paar jaar alzheimer heeft.

Zijn kleine zusje Virginia, raakte zwanger op haar 17e. Voor haar en zijn zwager schreef Bruce het nummer ‘the river’.

Elvis

Als klein jongetje kijkt hij naar de Ed Sullivan show, waarin hij in 1956 Elvis Presley ziet. Springsteen smeekt zijn moeder om een gitaar te lenen bij de muziek winkel. Zijn moeder geeft hem een gitaar, maar na een paar weken weet hij al dat de gitaar terug zal moeten, het is te moeilijk. Hij is teleurgesteld in zichzelf, maar een paar jaar later koopt hij alsnog een gitaar waarmee hij in verschillende kroegen in zijn ‘hometown’ speelt.

The E street band

Terwijl hij in die kroegen speelt maakt hij veel vrienden die ook een instrument bespelen, die vrienden zullen uiteindelijk the E street band worden. Met saxofonist Clarence Clemons had Springsteen een bijzondere band. Hoewel zijn begeleidingsband bestond uit zijn beste vrienden, waren Bruce en  ‘the big man’ een onafscheidelijk duo. Tegen het einde van het boek schrijft Bruce ook een heel bijzonder stuk over de dood van zijn grote vriend.

Bruce Springsteen & Clarence Clemons live tijdens een concert in de jaren 80.

Glory days

Aan het begin van de jaren 70 nam Bruce Springsteen met zijn band de albums ‘Greetings from asbury park’ & ‘the wild the innocent and the e-street shuffle’ op. Deze albums sloegen nog niet echt aan bij het publiek. Het was het album ‘born to run’ dat ervoor zorgde dat hij bekend werd met hits als ‘born to run’ en ‘thunder road’. Hierna volgden er nog meer albums waar grote hits opstonden en legendarische liveshows. In 1984 nam de zanger het album ‘born in the u.s.a’ op. Op dit album stonden zijn allergrootste hits ‘born in the U.S.A’ ‘dancing in the dark’ en ‘my hometown’.

Solo

Na het grote succes van ‘Born in the U.S.A’ besloot Springsteen dat het tijd was voor een pauze van de band. Hij wilde een aantal solo albums opnemen. Het laatste album van Bruce uit de 80’s was ‘tunnel of love’. In de jaren 90 ging het wat minder met de muziek, hij nam een aantal albums op die niet enorm succesvol werden. Wel trouwde hij met Patti Scialfa, en samen kregen ze 3 kinderen.

Reünie

Bijna 10 jaar na het uiteengaan van Bruce Springsteen & the E street band. Verzamelde hij de band weer bij elkaar, het was tijd voor een greatest hits album. Hoewel het jaren geleden was, voelde het alsof Bruce en zijn vrienden nooit van elkaar waren gescheiden. Op het greatest hits album kwamen ook een paar nieuwe nummers met the E street band.

The rising

Op 11 september 2001 vlogen 2 vliegtuigen het World Trade Center in. Zoals vrijwel iedere Amerikaan keek Bruce Springsteen met tranen in zijn ogen naar de afschuwelijke beelden. Een paar weken later, toen hij zijn kinderen naar school bracht, schreeuwde iemand vanuit een andere auto naar Bruce, ‘Bruce, we need you!’ Hierna schreef Springsteen een volledig nieuw album om samen met the E street band op te nemen. Het resultaat was ‘the rising’ dat hij opdroeg aan alle mensen die waren overleden tijdens 9/11.

Het boek ‘born to run’ is een heel mooi boek. Het is zeker een aanrader om te lezen als je een groot Springsteen fan bent.


Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *